“Koláče, ktoré mám veľmi rád.”

Pošlite mi prosím fotku receptu s nápisom na papieriku “malýľubo” a môžete vyhrať nejaké drobnosti do kuchyne. 

Mrkvové šatôčky (od mamy) – vegan

Suroviny:

  • 300g polohrubej múky
  • 300g najemno nastrúhanej mrkvy
  • 300g Hery 1/2 prášok do pečiva
  • // posýpka = práškový cukor + vanilkový cukor

Postup: Všetko zamiesiť a dať na 1/2 hod. do chladničky. Rozgúľať na 3mm, vykrojiť kruhy pomocou pohára. Vložiť džem (najlepšie asi kyslejší) a preložiť na polkruh a popritláčať kraje. Piecť na plechu a na papieri. 180st. 20-25 min. Po upečení hneď obaliť v práškovom + vanilkovom cukre. P.S.: Nejesť horúce, džem páli. :))

Kokosový ježko

Suroviny:

  • 250 g cukor práškový
  • 300 g múka hladká špeciál
  • kôra citrónová
  • 50 g maslo roztopené
  • 1 ks vajce čerstvé celé
  • 2,5 dl mlieka
  • 2 PL med
  • 1 ksprášok do pečiva (PDP)

Poleva:

  • 250 g cukor práškový
  • 200 g maslo
  • 2 dl mlieko 3
  • PL kakao preosiate
  • 100 g čokoláda horká
  • 350 g múčka kokosová na obaľovanie

Postup: Do misy preosejeme múku, cukor, pridáme PDP a citrónovú kôru. Premiešame. Pridáme vajce, mlieko, med a roztopené maslo.Dobre spolu premiešame. Pečieme vo vyhriatej rúre na 200°C na plechu vystlanom papierom na pečenie asi 10-12 minút. Z vychladnutého cesta stiahneme papier a pokrájame na obdĺžniky. Nad parou rozpustíme a do hladka vymiešame: cukor, mlieko, maslo, kakao a čokoládu. Nevaríme. V poleve postupne namáčame obdĺžniky, polevu nenechávame priveľmi odtiecť, je jej dosť na celú dávku. Ihneď obaľujeme v kokosovej múčke. Ukladáme na tácku a necháme v chlade dobre stuhnúť.

Domáca tribitka

Suroviny: Cesto:

  • 3 PL kryštálový cukor
  • 5 PL hladká múka
  • 2 PL polohrubá múka
  • 5 ks vajce
  • trochu vody

PLNKA:

  • 1 liter mlieko
  • 3 balíčky Zlatý klas
  • 6 PL kryštálový cukor
  • 1 balíček vanilkový cukor
  • 250 g tuk na pečenie
  • 2 balíčky vanilkové keksy
  • čokoládová poleva

Postup receptu: 1.Z bielkov a cukru vyšľaháme sneh, do ktorého postupne pridáme žĺtky, hladkú a polohrubú múku. Zľahka premiešame varechou. Ak je cesto príliš husté pridáme trošku vody. Cesto pečieme na plechu vystlanom papierom na pečenie v rúre vyhriatej na 180 °C 15 až 20 minút. 2.Z mlieka, zo Zlatých klasov, z kryštálového a vanilínového cukru uvaríme krém. Ešte do horúcej masy dáme rastlinný tuk a vyšľaháme. Na vychladnuté upečené cesto nalejeme teplý krém a rovnomerne rozložíme keksy. Povrch polejeme čokoládovou polevou. (Čokoládou môžme potrieť aj korpus).

Slane tyčinky

Suroviny:

  • 350g múka polohrubá
  • 250g palmarín
  • 60g syr eidam
  • 2 ks vajcia
  • 1 čl soľ
  • 0,5 ks prášok do pečiva
  • 2 PL alebo smotanamlieko
  • 1 čl rasca mletá
  • rasca celá

Postup: Pripravím si potrebné suroviny na tyčinky. Múku , tvrdý syr , soľ,Palmarín , vajíčko,kypriaci prášok do pečiva, trochu mlieka a čajovú lyžičku mletého kmínu. Múku so soľou , kypriacim práškom a mletým kmínom preosejem. Pridám asi 2 tretiny nastrúhaného syra , jedno vajíčko a Palmarín .Zamiesim cesto. Podľa potreby pridám do cesta dve polievkové lyžice mlieka alebo kyslej smotany. Ja som mala otvorenú smotanu , tak som ju použila. Vypracované cesto rozvaľkám na hrúbku asi 10 mm. Natriem rozšľahaným druhým vajíčkom a na to nastrúham zvyšok syra.Posypala som cesto celým kmínom. Radličkou pokrájam cesto na paličky. Tie prenesiem na vymazaný plech. Pečiem pri 180 stupňoch 15 – 17 minút.

Linecké kolieska

SUROVINY:

  • 250g Hera
  • 450g hladká múka
  • 120g práškový cukor
  • 1 ks vanilkový cukor
  • 1 ks vajce
  • džem

Postup: Cesto vymiesime a dáme na 30 minút do chladničky.Potom cesto vyvaľkáme a vykrajujeme kolieska. Vždy urobíme jedno koliesko plne a jedno s otvorom.Uložíme na plech s papierom na pečenie. Pečieme cca 10 minút. Po vychladnutí natrieme džemom a zlepíme. Obalíme práškovým a vanilkovým cukrom.

Zebrový koláč (vegánsky)zebrovy_kolac

SUROVINY:

  • 1 + 1/2 hrnčeka špaldovej celozrnej hladkej múky
  • 1/2 hrnčeka trstinového curku
  • 1/4 hrnčeka oleja
  • 1 hrnček rastlinného mlieka
  • 1 ks prášok do pečiva
  • 2 ks banány prezreté
  • 1 ks struk vanilkový
  • 1/2 ČL soľ
  • 2 PL kakao

V jednej miske zmiešame múky, cukor, soľ, prášok do pečiva a nastrúhaný vanilkový lusk. V inej miske pomixujeme banány z časťou mlieka. Do sypkej zmesi pridáme olej a mlieko a všetko spolu dôkladne premiešame. Cesto rozdelíme na dve nerovnako veľké časti, na menšiu a väčšiu. Do menšej časti cesta pridáme kakao a premiešame, prípadne môžeme pridať trochu rastlinného mlieka na zriedenie, aby cesto nebolo také husté a premiešame. Kruhovú formu na pečenie si vymažeme rastlinným olejom a vysypeme sušeným kokosom. Do formy na pečenie budeme striedavo lievať cesto a to tak, že najprv nalejeme jednu naberačku alebo lyžičku bieleho cesta, do stredu na biele cesto nalejeme kakaové cesto, znova biele cesto a tak ďalej, kým neminieme všetko cesto. Koláč vložíme do predhriatej rúry a pečieme približne 35 minút pri teplote 180 stupňov.

 

Bábovka

SUROVINY:

  • 5 ks vajce
  • 250 g múka polohrubá
  • 250 g kryštálový cukor
  • 1 dl mlieko
  • 1 dl olej
  • 1 ks vanilkový cukor
  • 2 PL kakao
  • 1 ks kypriaci prášok do pečiva
  • nastrúhaná pomarančová kôra

Vyšľaháme bielka s cukrom. Keď hmota stuhne, pomaly pridávame žĺtka. Postupne prilievame mlieko, potom olej. Keď je cesto dosť prešľahané, pridáme múku s kypriacim práškom a pomaly premiešame. Na záver pridáme trocha nastrúhanej pomarančovej kôry, ktorá bábovku krásne prevonia. Cesto rozdelíme na 2 polovice. Do jednej pridáme kakao a poriadne premiešame. Bábovkovú formu vymastíme a vysypeme hrubou múkou. Nalejeme do nej obe cestá a pečieme vo vyhriatej rúre na 180 stupňov cca 20 minút.

Grilážové rezy

Suroviny:

  • 250 g jemného kryštálového cukru
  • 250 g masla
  • 250 g vlašských orechov (1/2 pomlieť a druhú 1/2 posekať nahrubo)
  • 1 plechovka salka (kondenzované mlieko sladené) 397 g
  • 3 tortové oplátky (tie užšie)

Postup: Vo väčšom hrnci dáme skaremelizovať cukor. Kdesi som čítala, že cukor sa pri karamelizovaní nemá miešať. Ja som však miešala, pretože sa mi zdalo, že v prostriedku sa karamelizoval rýchlejšie ako po bokoch. Takže cukor z prostriedku som stiahla na kraj a z krajov do prostriedku, a tak sa mi pekne rovnomerne skaramelizoval. Ak by sa vám náhodou utvorili menšie cukrové hrudky, s drevenou varechou ich pritlačíme a za stáleho miešania sa cukor pekne rozpustí. Dávame pozor, aby sme cukor neprepálili, lebo budeme mať horký karamel. Keď je už cukor pekne rozpustený a začína mať jemnú hnedastú farbu, pridávame po častiach maslo a zakaždým dobre premiešame. Maslo pridáme asi na 4-krát. Dôkladne premiešame, maslo sa musí s karamelom spojiť. Chce to trošku trpezlivosti. Keď je už maslo pekne spojene s karamelom pridáme salko. Stíšime oheň na minimum, pripadne dáme úplne mimo sporáka, a asi na 3-krát primiešame salko. Pozor na salko, aby nebolo studené, rovno z chladničky. Narobili by sa hrčky a môže aj nepríjemne prskať. Vrátime späť na sporák a povaríme asi 5 – 7 minút. Karamelová mäsa nesmie byť tuhá ako betón, ale ani tekutá. Pri dlhom varení bude karamelová masa veľmi tuhá. Chladením stuhne ešte viac. Stále miešame! Odstavíme a vmiešame mleté a posekané orechy. Necháme postáť asi 3 – 5 minút. Oplátku si dáme na tácku (plech, drevenú dosku atď.), natrieme polovicu ešte stále teplej plnky na oplátku. Nerozotierame úplne do krajov oplátky (pri zaťažení by nám plnka vytekala). Prikryjeme oplátkou a natrieme druhú polovicu plnky. Vrch prikryjeme treťou oplátkou. Jemne rukou popritláčame vrchnú oplátku a necháme postáť cca 1 hodinu. Potom zaťažíme (položíme na oplátku tácku, a na to napr. 2 kg múky a pod.). Ak by sme hneď zaťažili, môže sa stať, že nám plnka na krajoch vytečie z oplátky. Necháme poriadne vychladnúť, najlepšie cez noc. Krájame na tyčinky, kocky. Mozžno namáčať v čokoláde. Každý podľa svojej chuti.

Perník – Pernik

Suroviny:

  • 1 dcl olej
  • 40 dkg múka hladká
  • 30 dkg práškový cukor
  • 1 a pol ČL sóda bikarbóna
  • 1 PL kakao
  • 1 ČL škorica mletá
  • 3 PL džem
  • 0,5L mlieko
  • 1 ks kypriaci prášok do perníka
  • 2 ks vajcia
  • 1 hrozienka
  • posekané orechy
  • Na potretie: džem, čokoládová poleva: Stúžený tuk, roztopiť, pridať práškový cukor a kakao 100g Cery a 100g čokolády na varenie (na väčší plech bude treba možno aj po 150g). Postupne to treba nechať roztopiť vo vodnom kúpeli alebo nad parou.

Postup: Všetky suroviny spolu zmiešame (vymixujeme), dáme upiecť, cca na 25-30 minút na 180 stupňov C, vychladnutý perník potrieme džemom a polejeme čokoládovou polevou (každý akou zvykne polievať).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *