“Bez polievky by to nešlo. Polievka je proste základ.”

Pošlite mi prosím fotku receptu s nápisom na papieriku “malýľubo” a môžete vyhrať nejaké drobnosti do kuchyne. 

Polievka z nastrúhanej zeleniny

SUROVINY:

  • 1 ks mrkva
  • 1 ks petržlen
  • 1/2 ks kaleráb
  • 1/2 ks pór
  • 1 ks cibuľa
  • 1 ks zemiaky
  • trochu olej
  • trochu mletá červená paprika
  • podľa chuti soľ
  • trochu petržlenová vňať
  • vegeta

Všetku zeleninu si očistíme a umyjeme. Mrkvu, petržlen, kaleráb, pór nastrúhame na hrubom struháku, zemiaky nakrájame na kocky. Cibuľu nakrájanú na drobno osmažíme na oleji, pridáme nastrúhanú mrkvu. Krátko osmažíme a podlejeme trochou vody. Pridáme zvyšok nastrúhanej zeleniny (petržlen, kaleráb, pór). Zalejeme vodou a necháme variť. Varíme, kým zelenina nebude mäkká. Nakoniec pridáme mletú červenú papriku, osolíme, pridáme vegetu podľa chuti a dovaríme. Naložíme a ozdobíme petržlenovou vňaťou.

Rascová polievka s vajíčkom

Suroviny:

  • olej
  • 50 gmúka hladká
  • rasca
  • 1 l z bujónu vývar zeleninový
  • 2 ks vajcia
  • soľ
  • 1/2 čajovej lyžičky paprika červená mletá
  • jemne posekaná pažítka

Postup : Na rozohriatom oleji opražíme rascu, pridáme múku a urobíme svetlú zápražku. Ku koncu pridáme mletú červenú papriku, premiešame a zalejeme vriacim vývarom. Osolíme a na miernom ohni povaríme 10 minút. Nakoniec pridáme rozšľahané vajíčka, ktoré za stáleho miešania lejeme do vývaru cez vidličku. Na záver pridáme pažítku. Ako prílohu môžeme podávať aj s opečeným chlebíkom.

Fazuľová polievka z tofu

Suroviny:

  • 250 g strakatej veľkej fazule
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 2 zemiaky
  • 1 menšiu cibuľu
  • bobkový list, domácu červenú mletú papriku, guľky čierneho korenia, rasca
  • olej
  • 1/2 balenia údeného tofu
  • 2 sójové čili párky
  • petržlenová vňať

Posstup: Fazuľu namočíme na noc do vody. Na ďalší deň zlejeme vodu a fazuľu v hrnci zakryjeme vodou tak, aby tesne nebolo fazuľu vidieť. Do hrnca hodíme aj cibuľku v šupke (buď sa rozpadne alebo ju vyberiete). Počas varenia sa voda dopĺňa. Pridáme bobkový list, rascu, guľky korenia a soľ. Keď už začne mäknúť, pridáme nadrobno pokrájané zemiačiky a poprášime paprikou. Pretlačíme cesnačik a varíme kým nie sú zemiaky mäkké. Najlepšia nevegetariánska fazuľová by mala obsahovať domácu klobásku, či údené, ale pozor – táto vďaka údenému tofu a čili párkom (používam alfa bio) získa tú krásne dymovú príchuť. Pred dovarením pridáme na kocky nakrájané tofu a celý čili párok. Podávame s nakrájanými kolieskami sójového párku a s petržlenovou vňaťou.

Brokolicová polievka

SUROVINY NA 5 PORCIÍ:

  • 1 ks brokolica
  • 2 ks mrkva
  • 2 ks menších zemiakov
  • 1 PL maslo alebo olej
  • 1 ks zeleninový bujón
  • mlete? c?ierne korenie
  • oregano

Postup: 1.V hrnci si rozpustíme maslo a chvíľku na ňom podusíme nakrájanú mrkvu. Prilejeme vodu, nakrájané zemiaky a bujón a necháme variť, kým nebude zelenina takmer mäkka. 2.Na záver pridáme ružičky brokolice a necháme chvíľku povariť, kým nezmäkne. Polievku rozmixujeme ponorným mixérom a na záver ešte dochutíme čiernym korením a oreganom, prípadne soľou podľa potreby.

 

Polievka z medvedieho cesnaku

SUROVINY:

  • medvedí cesnak
  • mrkva
  • 3 ks zemiakov
  • olej, čierne korenie, muškátový orech, soľ
  • 1 ks zeleninový bujón

Postup: Najprv rozmixujeme medvedí cesnak a mrkvu. Na panvici opražíme cibuľu. Do hrnca dáme opraženú cibuľu, medvedí cesnak s mrkvou a zalejeme vodou. Pridáme nadrobno nakrájané zemiaky a zeleninový bujón a varíme. Dochutíme korením a soľou.

Krémová polievka z maslovej tekvice

SUROVINY:

  • 1ks tekvica maslova
  • 1ks cibuľa
  • 1-2ks cesnak
  • olej, čierne korenie,červená mletá paprika, citrónová šťava
  • 1 ks zeleninový bujón

Postup: Tekvicu ošúpeme, rozkrojíme, vyberieme semienka a nakrájame na malé kocky. Cibuľu nakrájanú nadrobno osmažíme na oleji. Pridáme tekvicu a prelisovaný cesnak. Krátko orestujeme. Zalejeme vodou, osolíme, okoreníme a pridáme mletú červenú papriku. Varíme domäkka. Potom ponorným mixérom polievku rozmixujeme dohladka. Dochutíme citrónom a balzamikovým octom.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *