“Chutné vegetariánske a vegánske jedlo.”

Pošlite mi prosím fotku receptu s nápisom na papieriku “malýľubo” a môžete vyhrať nejaké drobnosti do kuchyne. 

Špenátové lasagne

Suroviny: Špenátová omáčka:

  • 1 PL oleja
  • 400-500g špenát mrazený
  • 2-3 strúčiky cesnak
  • 2 obdĺžniky syrokrém
  • korenie čierne mleté
  • 1/2 bujón zeleninový

Bešamelová omáčka:

  • 50g maslo
  • 50g múka hladká
  • 600ml mlieko
  • 1 štipka soľ
  • 1-2 štipky muškátový oriešok

Na dokončenie:

  • 200g syr eidam
  • 1 balenie plátky lasagne

Špenátová omáčka:do hrnca dáme olej,špenát chviľku podusíme a pridáme syrokrém,bujón,cesnak,korenie,zamiešame.Necháme prevrieť a odstavíme. Bešamelová omáčka:Z masla a múky spravíme svetlú zápražku,pridáme mlieko a za stáleho miešania varíme do zhustnutia.Podľa chuti osolíme a pridáme muškátový oriešok. Do vymazaného pekáča nalejeme trochu bešamelu, lasagne,špenát, posypeme syrom, bašamel. Takto pokračujeme pokiaľ bude pekáč plný.Vrchnú vrstvu tvoria lasagne poliate bešamelom a posypané syrom. Takto pripravené lasagne môžeme doplniť kuracím mäsom na vrstvu špenátu. Pečieme v predhriatej rúre. 30-40minút na 200 °C.

Syrové fašírky (od mamy)

Suroviny:

  • 2x syr s bielou plesňou
  • 2x vajcia
  • 5 lyžíc jemných ovsených vločiek
  • 1 lyžica vegety
  • soľ
  • múka, vajce, strúhanka na obaľovanie

Postup: Syr postrúhame, pridáme k nemu vajcia, ovsene vločky, vegetu a soľ a zamiešame. Vytrvorime MALE fašírky a obalíme v trojobale a vysmažíme

Šúľance s makom/orechami

SUROVINY:

  • 500g zemiakov
  • 150g hrubej múky
  • 1 vajce
  • soľ
  • 100g masla
  • 100g práškového cukru
  • mletý mak (alebo strúhanka alebo mleté vlašské orechy)

POSTUP: Vychladnuté uvarené zemiaky v šupke očistíme, pretlačíme alebo najemno postrúhame pridáme múku, vajce trocha soli a vypracujeme cesto. Z cesta odkrajujeme asi 3 cm dlhé pásiky, ktoré vyšúľame na pomúčenej doske. Šuľance varíme vo vriacej vode kým nevyplávajú na povrch. Potom ich scedíme, pridáme rozpustené maslo, práškový cukor a mak (alebo orechy alebo strúhanku).

Cukeťáky – vegan

Suroviny:

  • 600g zemiakov
  • 2 menšie cukety
  • cesnak (prelisovať)
  • múka (alebo vločky)
  • soľ, čierne korenie,  majoránka
  • olej

Postup: Zemiaky a cukety oškrábeme, nastúhame nahrubo, zmiešame spolu s cesnakom a prisypeme múku, aby vzniklo cesto ako na bramboráky. Osolíme, pridáme čierne korenie, majoránku. Smažíme ako malé placky na rozpálenom oleji dozlatova.

Baklažán na neapolský spôsob (od mamy)

Suroviny 4 porcie:

  • 750g baklažánov
  • 2ks cibule
  • 1ks konzerva paradajok
  • 3PL paradajkového pretlaku
  • 300g mozzarelly
  • 3PL strúhaného parmezánu
  • 2PL oleja
  • hladná múka na obaľovanie
  • štipka sušenej bazalky, mleté čierne korenie
  • 1PL kryštálového cukru, soľ

Postup: Umyté a očistené baklažány pokrájame na približne 1cm hrubé plátky, osolíme a necháme na sitku odstáť. Potom baklažánové plátky umyjeme, osušíme papierovou utierkou, obalíme v múke a z oboch strán krátko opečieme na horúcom oleji. Očistenú cibuľu pokrájame nadrobno a v inej panvici podusíme na oleji. Pridáme sterilizované paradajky a paradajkový pretla. Zmes ochutíme bazalkou, soľou, čiernym korením a cukrom. Asi 15min. dusíme, potom cez sítky prepasírujeme. Nákykpovú formu vymastíme a striedavo vyložíme plátkami baklažánu, paradajkovou zmesou, plátkami mozzarelly a vložíme do horúcej rúry. Po 20 min. posypeme parmezámom a ešte 10min. necháme dopiecť. Podáve so zemiakmi uvarenými v šupke + biely jogurt.

Šošovicová pochúťka (od mamy)

Suroviny na 6 porcií:

  • 2ks cibule
  • 4ks strúčiku cesnaku
  • 4PL paradajkového pretlaku
  • 1ks malý pohár leča (0,3L)
  • 400g uvarenej šovovice (asi 200g suchej)
  • 2PL kryštálového cukru
  • 2PL oleja
  • 250g cestovín (rúrok)
  • 4PL strúhanky
  • soľ, oregáno, petržlenová vňať, korenie na špagety

Postup: Najpr si uvaríme šošovicu. Potom na oleji opražíme nadrobno pokrájanú cibuľu, pridáme očistený, posekaný cesnak, paradajkový pretlak, lečo, uvarenú šošovicu, cukor, trošku soli a privedieme do varu. Zmiernime plameň a za častého miešania dusíme asi 15min., až zmes zhustne. Uvarenú zmes dochutíme soľou a oregánom. Cestoviny uvaríme v slanej vode a podľa návodu na obale scedíme a zmiešame s pripravenou paradajkovo-šošovicouvou omáčkou. Zmes preložíme do vymasteného pekáča alebo zapekacej misy. Posypeme, strúhankou, polejeme olejom a zapečieme dozlatista. (180stupňov, 20-25min.) Zapečenú zmes ozdobíme posekanou petržlenovou vňaťou alebo kolieskami póru. Podávame so zeleninovým alebo hlávkovým šalátom. 180stupňov, 20-25min.

Špagety s paradajkovou omáčkou (od mamy)

Suroviny na4 porcie:

  • 400g špagiet
  • 1PL oleja
  • 1ks cibuľa
  • 2ks strúčiky cesnaku
  • 2ks čerstvé paradajky
  • 1ks koncetrovaný paradajkový pretlak (140g)
  • 1čl kryštálového cukru
  • 100g tvrdého syra na strúhanie
  • za hrsť petržlenovej vňate, mleté čierne korenie, oregáno, soľ, vegeta

Postup: Do vriacej osolenej vody dáme variť špagety podľa návodu. Medzitým pripravíme omáčku. Na oleji speníme nasekanú cibuľu, prelisovaný cesnak a pradajky pokrájané na kúsky. Chvíľu pražíme a zahustíme paradajkovým pretlakom. Ochutíme lyžičkou cukru, mletým čiernym korením, petržlenovou vňaťou a podľa chuti oregánom. Servírujeme na predhriatom tanieri. Špagety polejeme omáčkou a posypeme strúhaným syrom.

Špenátové fašírky s ryžou (od mamy)

Suroviny na 4 porcie:

  • 1kg čerstvého špenátu
  • 250g ryže
  • 3ks uvarené vajcia
  • 150g strúhanky – LEPSIE je nastrúhať syr eidam
  • 2čl mletej červenej papriky
  • 300ml oleja
  • mlete čierne korenie, soľ, cesnak, vegeta
  • trojobal(múka, vajce, struhanka)

Postup: Prepláchnutú ryžu a umyté špenátové listy uvaríme osobitne v osolenej vode Uvarené listy špenátu scedíme, pokrájame a zmiešame s uvarenou ryžou , vajcami a so strúhankou (syrom). Ochutíme mletou paprikou , korením a soľou. Všetko spolu dobre premiešame a urobíme malé fašírky, obalíme v trojobale, opražíme na horúcom oleji z oboch strán. Ako prílohu podávame zemiakovú kašu a zeleninový šalát.

Ľahké jedlo s ryžou, baklažánom a cuketouphoto 2

Suroviny na 3-4 porcie:

  • 500g ryže
  • 1ks  stredne veľkého baklažánu
  • 1ks stredne veľkej cukety
  • sušené paradajky alebo dve obyč. paradajky
  • soľ, korenie, sušená bazalka
  • 2 – 5ks strúčiky cesnaku
  • 1ks zeleninového bujónu – 2-3dcl zeleninového vývaru
  • olivový olej

Postup: Ryžu treba prepláchnuť a dať uvariť. Baklažán a cuketu nakrájame na tenké plátky. Tie potom posolíme z oboch strán a prvú vrstvu baklažánu naukladáme do zapekacej misy. Potrieme zmesou: panenský olej, pretlačený cesnak, korenie, sušená bazalka. Potom dáme druhú vrstvu cukety a znova potrieme. A takto opakujeme. Potom všetko podlejeme 2-3dcl zeleninového vývaru. Vrch posypeme nadrobno nakrájanými paradajkami. Dáme zapiecť do trúby na 30-45 minút. Podávame s ryžou, ktorú pooblievame šťavou zo zapekacej misy.

Hummus

Suroviny:Photo0307

  • 300 g cíceru
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 4 PL olej olivový
  • 2 PL pasta tahini (dá sa kúpiť v DMke)
  • z 1 citróna šťava citrónová
  • korenie
  • soľ
  • podľa potreby voda

Postup: Cícer deň vopred namočíme do vody, ktorú potom zlejeme, znovu zalejeme čistou vodou a dáme variť, cca 1 hod. do mäkka. Ak pridáte 1PL oleja, nebude vám to pri varení peniť.  Všetky suroviny zmixujeme spolu ponorným mixérom na hladkú zmes. Dochutíme, prípadne podľa potreby zriedime vodou, aby sa hmota ľahšie rozotierala. Podávame so zeleninou.

Zapekané zemiaky s patizónom

Suroviny:

  • aspoň 4 veľké zemiaky
  • 1 patizón
  • 1 ks veľkej cibule
  • 4 strúčiky cesnaku
  • soľ, korenie gyros

Postup: Zemiaky uvaríme v šupke a olúpeme. Patizón olúpeme, vyrežeme semienká,nakrájame na tenké plátky, osolíme a necháme vypotiť. Na oleji orestujeme cibuľu pokrájanú na prúžky, pridáme vypotený a osušený patizón a orestujeme. Pridáme na plátky nakrájaný cesnak a korenie gyros. Orestujeme do mierne zlatistej farby. Zapekaciu misu vymastíme. Na dno dáme vrstvu zemiakov, ktoré sme nakrájali na 0,5cm silné plátky. Potom dáme vrstvu orestovanej zeleniny a prikryjeme vrstvou zemiakov. Posypeme gyros korením a pečieme v rúre na 200st. cca 30min

 

Špaldové placky

Suroviny:

  • 300 g špaldová múka jemne mletá
  • 100 ml voda
  • 50 ml olej
  • 1 KL kypriaci prášok do pečiva
  • 2 KL soľ
  • 1 cesnak

Postup: V miske rozmiešame múku s práškom do pečiva, pridáme vodu, olej, soľ, cesnak a rukami spracujeme tuhé cesto. Z cesta vytvoríme placky hrubé menej 1 cm. Placku opekáme z oboch strán po 2 min., kladieme na prudko rozpálenú panvicu bez oleja. Hotové placky podávame k humusu, alebo konzumujeme iba tak, nasucho.

“Bryndzové” halušky (od markusa)

Halušky:

  • 700 g zemiaky
  • 500 g hladká múka
  • trochu soli

“Bryndza”:

  • sojakrém,
  • francúzska
  • biele tofu
  • zakysaný alfa bio nápoj
  • veľa soli
  • citrónová šťava
  • lahôdkové droždie

Škvarky:

  • údené tofu opražené na oleji, môže byť aj cibuľka

 

 

Falafel (od ivky)

Ingrediencie:

  • cícer z konzervy
  • 1ks červená cibuľa
  • 4 strúčiky cesnaku
  • čerstvý koriander (vňať)
  • čierne korenie, mletá rasca, mletý koriander, soľ

Postup

Do mixéra hodiš cícer z plechovky, červenú cibuľu,4 strúčiky cesnaku, vňať z čerstvého koriandra, čierne korenie, mletá rasca, mletý koriander a soľ. Rozmixuješ na hladkú hmotu, spraviš guličky ktoré obalíš v cícerovej múke a opražíš na olivovom oleji.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *