“Dobré raňajky robia dobrý deň. “

Pošlite mi prosím fotku receptu s nápisom na papieriku “malýľubo” a môžete vyhrať nejaké drobnosti do kuchyne. 

1. Drožďová nátierka, kvasnicová (od mamy)

Suroviny:

  • 100g čerstvého droždia
  • 1 lyžica oleja
  • 1 cibuľa
  • za hrsť strúhanky
  • 100ml mlieka
  • 3 vajcia
  • 1 lyžička horčice
  • 1 lyžička vegety
  • mleté čierne korenie

Na oleji opražíme najemno posekanú cibuľu. Pridáme rozdrobené droždie a miešame, kým hmota nezačne mierne hnednúť. Zahustíme strúhankou, pridáme mlieko, vajcia a premiešame. Ak je hmota suchá, je vhodné pridať olej alebo trochu masla. Na záver ochutíme horčicou, vegetou a mletým čiernym korením.

2. Vločky na raňajky (od Paulínky)

Suroviny na 3 porcie:

  • 250g vločiek (pšeničné, ražné,…)vlocky
  • 5PL rastlinného masla
  • 2PL kešu orechov
  • 2PL slnečnicových semien
  • 1PL ľanových semien
  • 1PL škorice
  • 2 jablká
  • 2PL hrozienok
  • 2dl rastlinného mlieka
  • 1PL džemu (ľubovoľný)

Na rastlinnom masle opražíme vločky, pridáme orechy, semienka, hrozienka. Chvíľu miešame, pridáme škoricu. Keď vločky popijú rastl. maslo, podlejeme všetko vodou. Keď sa voda odparí, pridáme džem. Zalejeme rastl. mliekom. Keď zmes stuhne, je to hotové. Nakoniec pridáme na kocky pokrájané jablká.

3. Nátierka zo slnečnicových semienok (od Paulínky)

Suroviny na jednu porciu:

  • balenie slnečnicových semienokhumus
  • 1 strúčik cesnak
  • 1 ks malá cibuľa
  • 2 PL kečup sladký
  • 1 PL citrónová šťava
  • paradajky
  • olivový olej
  • podľa chuti morská soľ
  • podľa chuti olej rastlinný

Deň vopred namočíme slnečnicové semienka. Pred prípravou nátierky ich scedíme a premyjeme. Do vyššej nádoby dáme semiačka, na oleji opraženú cibuľku s cesnakom, paradajka, osolíme, pridáme aj paradajkový pretlak, alebo kečup a tiež aj 1PL citrónovej šťavy. Tyčovým mixérom všetko dôkladne premixujeme a môžeme natierať na chlieb.

4. Cuketová nátierka (od mamy)

Suroviny:

  • 50ml olivového oleja
  • 1ks cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 300g cukety
  • 1PL paradajkového pretlaku
  • zmes korenia na pizzu (čierne korenie, oregano, paprika sladka, bazalka, tymián, koriander)
  • 42g droždia

Postup: Cibuľu a cesnak ošúpeme a najemno pokrájame. Na rozpálenom oleji prudko opečieme cibuľu a cesnak dosklovita. Pridáme jemne nastrúhané cukety (vyžmýkané od vody) a podusíme. Do zmesy vmiešame pretlak a dochutíme korením. Zmes zhrnieme na polovicu panvice a v druhej polovici panvice rozpustíme droždie. Potom obe polovice zmiešame dokopy.

 

5. Avokádová nátierka

Suroviny:

  • 1 avokádo
  • 1-4ks cesnaku
  • čierne korenie, soľ

Postup: Cesnak prelisujeme. Rozmixujeme avokádo, pridáme cesnak, korenie a soľ. Spolu rozmixujeme.

 

One thought on “Raňajky

  • 22. May 2015 at 12:05
    Permalink

    tu natierku zo semienok urcite vyskusam!!mnami!!!dakujem Paulinka :-)

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.